Jako, że w domu mam kilka kg jabłek i muszę je jakoś wykorzystać to właśnie im poświęcam dzisiejszy post. Przede wszystkim jabłka zawierają małą ilość kcal, bo tylko 30-50 na 100g, jednak jabłek nie można jeść bezkarnie, ponieważ zawierają sporo cukrów.
Jednak jabłek nie można jeść bezkarnie, bo zawierają sporo cukru.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Jablka-chronia-przed-zawalem-i-zaparciami-wzmacniaja-zeby-ulatwiaja-od_35460.html
Są źródłem cennych witamin i minerałów, takich jak: witamina C, A, B1, B2, PP i B3, potas, wapń, magnez, krzem, żelazo, siarka, miedz i cynk. Jabłka zawierają około 83 procent wody. Chrupanie jabłek wzmacnia zęby i dziąsła. Reguluję perystaltykę jelit, dzięki czemu przeciwdziałają zaparciom, zmniejszają wchłanianie cholesterolu, zmniejszają ryzyko miażdżycy i chronią przed zawałem.
Jak je wykorzystać?
- Surowe, jako przekąska.
- Musy owocowe (jabłko + cynamon), które wykorzystać możemy np do jogurtu, owsianki, czy do naleśników, które podałam w poprzednim poście :)
- Domowe soki jabłkowe
- Dodatek do sałatki
- Pieczone, jako deser (np z żurawiną i migdałami)
- Chipsy jabłkowe
- Zapiekany ryż z jabłkami
- Krem z pora i jabłka
- Dietetyczne ciasto z jabłkami
- Dietetyczne racuszki z jabłkami
Regulują też perystaltykę jelit, działając przeciw zaparciom.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Jablka-chronia-przed-zawalem-i-zaparciami-wzmacniaja-zeby-ulatwiaja-od_35460.html
Regulują też perystaltykę jelit, działając przeciw zaparciom.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Jablka-chronia-przed-zawalem-i-zaparciami-wzmacniaja-zeby-ulatwiaja-od_35460.html
Regulują też perystaltykę jelit, działając przeciw zaparciom.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Jablka-chronia-przed-zawalem-i-zaparciami-wzmacniaja-zeby-ulatwiaja-od_35460.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz