sobota, 21 marca 2015

21.03.2015

Jako, że w domu mam kilka kg jabłek i muszę je jakoś wykorzystać to właśnie im poświęcam dzisiejszy post. Przede wszystkim jabłka zawierają małą ilość kcal, bo tylko 30-50 na 100g, jednak jabłek nie można jeść bezkarnie, ponieważ zawierają sporo cukrów.
Jednak jabłek nie można jeść bezkarnie, bo zawierają sporo cukru.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Jablka-chronia-przed-zawalem-i-zaparciami-wzmacniaja-zeby-ulatwiaja-od_35460.html
Są źródłem cennych witamin i minerałów, takich jak: witamina C, A, B1, B2, PP i B3, potas, wapń, magnez, krzem, żelazo, siarka, miedz i cynk. Jabłka zawierają około 83 procent wody. Chrupanie jabłek wzmacnia zęby i dziąsła. Reguluję perystaltykę jelit, dzięki czemu przeciwdziałają zaparciom, zmniejszają wchłanianie cholesterolu, zmniejszają ryzyko miażdżycy i chronią przed zawałem.

Jak je wykorzystać?
  1. Surowe, jako przekąska.
  2. Musy owocowe (jabłko + cynamon), które wykorzystać możemy np do jogurtu, owsianki, czy do naleśników, które podałam w poprzednim poście :)
  3. Domowe soki jabłkowe
  4. Dodatek do sałatki
  5. Pieczone, jako deser (np z żurawiną i migdałami)
  6. Chipsy jabłkowe
  7. Zapiekany ryż z jabłkami
  8. Krem z pora i jabłka
  9. Dietetyczne ciasto z jabłkami
  10. Dietetyczne racuszki z jabłkami 

Regulują też perystaltykę jelit, działając przeciw zaparciom.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Jablka-chronia-przed-zawalem-i-zaparciami-wzmacniaja-zeby-ulatwiaja-od_35460.html
Regulują też perystaltykę jelit, działając przeciw zaparciom.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Jablka-chronia-przed-zawalem-i-zaparciami-wzmacniaja-zeby-ulatwiaja-od_35460.html
Regulują też perystaltykę jelit, działając przeciw zaparciom.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Jablka-chronia-przed-zawalem-i-zaparciami-wzmacniaja-zeby-ulatwiaja-od_35460.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz